Haarlemse Koninginnebuurt Duurzaam

Naar aanleiding van de oproep van initiatiefnemer Marijke Gantvoort in Wijkkrant de Willemien vond een gesprek over Duurzaamheid in de Koninginnebuurt plaats.

Marijke vertelde hoe je een oud pand op duurzame wijze kan restaureren. Zij heeft bij haar voorbeeldproject gewerkt met een integrale aanpak van het pand. Dak, gevel, vloer en installaties zijn allen verbeterd. Maatwerk is in dit soort panden de belangrijkste voorwaarde voor succes.

De vraag deze avond was:

Hoe ziet u duurzaamheid? en: Wat is voor u een manier om ermee aan de gang te gaan?

In grote lijnen kwamen er vier aspekten naar boven uit de groep.

  1. De meest direkte reaktie was dat bij de oude panden in de wijk het vaak moeilijk is om te isoleren. Deze bewoners geven ook aan dat de hoeveelheid energie-verbruik een grote zorg is, en dat het huis daardoor niet altijd zo comfortabel is. Men zoekt hulp, en dit vraagt om specialistische kennis. Gezamelijk onderzoeken is een wens.
  2. Een flink aantal mensen wil graag energie opwekken, of doet dit al. Sommigen hadden zonnepanelen besteld via de gemeente, en hebben vragen over hoe te installeren. Men hoopt op samenwerking hierbij, en ook steun van de gemeente. Vragen over vergunningen moeten uitgezocht.
  3. Belangrijk was ook de reaktie van bewoners die graag werken aan de sociale duurzaamheid in de buurt. Het samen aanpakken van dingen in de woonomgeving (VvE) of het bijdragen aan een initiatief waarbij je voelt dat je een band krijgt met mensen om je heen. Het samendoen wordt als heel positief gezien!
  4. Het behoud van de groene omgeving in de wijk, de parken, (monumentale) bomen en groenstructuur is een onderwerp waar bewoners al langer mee bezig zijn, dit wil men voortzetten.

Er zijn 4 groepen gevormd die met deze onderwerpen aan de gang gaan.

voor meer informatie mail naar marijke@gantvoort.com.

Over Gantvoort architectuur

Architect, Monumenten deskundige: specialisatie Duurzaam Restaureren, Maatwerk advies, Energie Prestatie Advies. Initiator van Koningin Duurzaam in Haarlem.
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *